Afghanistan: "Många fler barn behöver vår hjälp i vinter"
Vintern har kommit till Afghanistan med bitande kyla, blåst och snö, samtidigt som barn går hungriga. Vår expert i katastrofhjälp, Alan Frisk, berättar om läger i Afghanistan och varför just denna vinter skiljer sig från tidigare år.
Beskriv situationen i Afghanistan denna vinter?
– Det är just nu minusgrader på de flesta platser i landet. Väldigt många familjer har svårt att hålla värmen eftersom priserna på bränslet har ökat enormt. Samtidigt har många blivit arbetslösa vilket innebär att de använder de resurser de har kvar på det allra nödvändigaste, som lite mat för dagen.
Hur skiljer sig den är vintern från tidigare år?
– I vinter har vi många fler barn att hjälpa. Under det senaste årets våld har de drivits på flykt och över 700.000 har blivit hemlösa. Vi har träffat flera av de barn som flytt till storstäderna. De lever hungriga på gatorna eller på ställen som inte har tillräckligt skydd, till exempel på byggarbetsplatser eller i fallfärdiga hus.
– Eftersom de flytt har de inte fått med sig några ägodelar, inte ens enstaka varma kläder. Vad gör dessa barn nu? Det är de som löper störst risk för akut undernäring. Kombinerat med kylan utgör vintern en enorm fara för deras liv.
Vad behöver familjerna akut just nu?
– Familjerna behöver kläder, filtar och material för att förstärka tillfälliga boenden mot kylan och mat för att dämpa hungern. Matpriserna har också skjutit i höjden vilket gör att familjerna är hårt pressade. De flesta lider redan av undernäring, och för de minsta barnen, kan det leda till livslånga handikapp – om de överlever.
Vilken slags hjälp bidrar vi med och når den fram?
– Vi prioriterar just nu att rädda liv och fokuserar på de mest akut undernärda barnen. Tack vare våra mobila hälsokliniker når vi de mest utsatta barnen med näringsbehandling och hjälper även ammande mammor. Redan i oktober gjorde vi en extra distribution till tusentals familjer med vinterransoner och extra kläder.
– All hjälp når fram tack vare vår personal på plats som efter våldet har kunnat återgå till sitt arbete i samtliga nio provinser. Parallellt med akuthjälpen jobbar våra medarbetare även så att barnen får tillgång till psykosocialt stöd och på sikt kan återgå till skolan.